Tips inför tömning av avfall på vintern.

Vinter, kyla och snöfall betyder att du som fastighetsägare behöver sköta och underhålla dina avfallskärl lite mer än vanligt för att vi ska kunna hämta ditt avfall. Här kommer några tips på hur du behöver göra med kärlen och avfallet för att få ditt avfall hämtat.

Se till att påsarna är lösa i kärlet.

Se till att påsarna är lösa i kärlet när det är dags för tömningsdag. Om påsarna väl frusit fast kan du lossa dem från kärlets kanter med till exempel ett kvastskaft. Våra chaufförer hackar inte loss fastfrusna påsar i kärlen. Läs mer nedan för tips hur du kan förhindra att påsarna fryser fast.

Förhindra fastfrusna papperspåsar.

På vintern kan matavfallspåsar frysa fast i kärlet och då kommer vi inte att kunna tömma kärlet helt. Det är du som fastighetsägare som behöver se till att påsarna inte fryser fast. Det viktigaste är att påsen inte är alltför blöt när du lägger den i kärlet.

Håll matavfallspåsen torrare.

  • Använd alltid den ventilerande påshållaren som du fick med kärlen, den är gjord för att luft ska cirkulera runt papperspåsen så att fukt kan dunsta bort. Placera påshållaren luftigt och inte i en hink, då försämras funktionen. Om påsen ställs i en tätslutande behållare förblir påsen fuktig.
  • Blanda i använt hushållspapper och servetter i matavfallet. Det absorberar eventuell vätska och håller påsen torrare.
  • Torrskala frukt och grönsaker. Ställ påshållaren för matavfall på diskbänken och skala direkt i påsen.
  • Låt blött matavfall rinna av i vasken innan du lägger det i matavfallspåsen.
  • Byt påse efter 2-3 dagar även om påsen inte är full.
  • Lägg en tidning eller äggkartong i botten på facket för matavfall.
  • Förslut påsen noga och lägg i den uppochner i kärlet. Då hamnar den torrare ovandelen underst vilket minskar risken att påsen fryser fast.

Låt fuktiga påsar frysa först.

Om du trots allt har en fuktig matavfallspåse kan du ställa den utomhus och låta den frysa innan du lägger den i kärlet. Ställ en hink över påsen så slipper du att fåglar och andra djur sprider ut innehållet.

Se till att påsarna är lösa i kärlet.

Se till att påsarna är lösa i kärlet när det är dags för tömningsdag. Om påsarna väl frusit fast kan du lossa dem från kärlets kanter med till exempel ett kvastskaft. Våra chaufförer hackar inte loss fastfrusna påsar i kärlen.

Snö och is kring avfallskärlen.

  • Skotta och sanda runt kärlet, samt gångavståndet till det så att vi kan komma fram och hämta det. Singel för halkbekämpning finns att hämta gratis på våra återvinningscentraler. Vi kan inte tömma kärl som är insnöade eller bakom snövallar.
  • Borsta bort snö från lock och handtag.
  • Om du drar fram ditt kärl, ställ det då helst vid vägkanten upp mot din avfart, om det är möjligt. Om du ställer ut kärlet på vägen finns risk för att plogbilen kör in i det, eller gör att det blir ännu mer snö runt det. Dra tillbaka kärlet så snart du kan efter tömning.

Tunga insamlingsfordon på vinterväglag.

Där andra bilar lättare kommer fram när snön ligger tjock, kan våra tunga fordon fastna och få svårt att köra. Kanske har du funderat på hur det kan vara svårt för sopbilen att ta sig fram, när du upplever väglaget som fullt körbart?

Själva fordonet väger mycket, och ju mer avfall vi hämtar desto tyngre blir sopbilen. Det är chaufförens ansvar och rättighet att bedöma om det är möjligt att köra på en väg på ett säkert sätt. För oss är alltid säkerheten för både omgivningen och vår personal det allra viktigaste.

När sopbilen kör blir däcken varma och då kan snön smälta under däcken. Om sopbilen behöver stanna i en backe på vintern för att tömma sopkärl kan det bli otroligt halt och väldigt svårt för sopbilen att köra vidare.

Om du själv har kört bil på vintern när det är snöigt och kanske dåligt plogat vet du hur viktigt det är att hålla jämn fart, om du stannar eller sänker farten riskerar du att fastna. En sopbil behöver stanna vid varje kärl för att tömma det, då riskerar alltså sopbilen att fastna varje gång den stannar.