Sjöbo vattenverk

Sjöbo vattenverk är Borås Stads största vattenverk. Därifrån får Borås centralort, Fristad, Viskafors, Borgstena, Kinnarumma, Svaneholm, Sjömarken, Sandared och Sandhult sitt dricksvatten. Dessutom finns det fyra mindre vattenverk i Bredared, Hedared, Rångedala och Dalsjöfors. Vattenverket i Dalsjöfors förser Gånghester, Målsryd, Äspered och Aplared med vatten.

Sjöbo vattenverk är ett så kallat ytvattenverk vilket innebär att råvattnet som man gör vatten av tas från Öresjö. Vattnet renas i olika steg bland annat med sedimentering, aktiva kolfilter och uv-ljus. Innan vattnet lämnar vattenverket tillsätts en liten mängd klor. Övriga vattenverk är så kallade grundvattenverk vilket innebär att de tar sitt råvatten från brunnar.

Om vattnet i Borås

Råvattnet som används för att producera dricksvatten i Borås tas från grundvatten eller ytvatten. Det är därför av yttersta vikt att vi är rädda om våra vattentäkter. De skyddas juridiskt av vattenskyddsområden med tillhörande skyddsbestämmelser. Vattnet är i regel mjukt i Borås därför behövs inte så mycket tvättmedel, tvål eller schampo eftersom det snabbt bildas ett skum. Läs mer om dricksvattnet i Borås.

Kontakta oss på Kundcenter

020-97 13 00

Måndag–fredag: 07:30-15:00 (lunchstängt 12:00-13:00)

Felanmälan för fjärrvärme, fjärrkyla, biogas, vatten och avlopp kan göras på telefon dygnet runt.