Deponi och cirkulär masshantering.
På vår toppmoderna behandlingsanläggning på Energi- och miljöcenter Sobacken har vi möjlighet att ta emot och behandla material och schaktmassor från olika infrastrukturprojekt. Exempel på projekt kan vara muddringar, vägbyggnationer och grundarbeten vid byggen. Låt oss hjälpa dig att omvandla avfall till värdefulla resurser och se till att hanteringen sker enligt gällande regler och lagstiftning inom området.
Vi arbetar efter avfallshierarkin och strävar efter att cirkulera så mycket material som möjligt även med material som traditionellt lagts på deponi. För det som inte går att cirkulera har deponin en avgiftande funktion för samhället där miljöfarligt avfall kan tas om hand och slutförvaras på ett korrekt sätt.
Vi kan erbjuda mottagning och behandling av:
- Förorenade schaktmassor.
- Oklassade massor (där föroreningen ännu inte analyserats och är känd).
- Rivningsbetong.
- Blöta massor, muddermassor, sediment, slam och avfall.
- Asbest.
- Askor.
- Massor med invasiva växtdelar.
.jpg)
Ny deponicell färdigställd.
Den senaste deponicellen vi har anlagt är 3 hektar stor (30 000 m²). På deponicellen kan material som klassas som IFA (icke farligt avfall) hanteras. Den största volymen som hanteras är förorenade massor. Allt material som tas emot siktas, sållas och krossas för att minimera deponimängderna. Vi har även tillstånd och möjlighet att ta emot och deponera asbest. Mottagning och bearbetning av rivningsbetong är en tjänst som våra kunder mer och mer använder. Betongen krossas till olika dimensioner och materialet kan användas som bärlager till vägbyggen. Armeringsjärn separeras och går vidare som metallskrot för vidare återvinning.
Avvattningsbehandling.
På vår nyanlagda avvattningsplatta har vi möjlighet att behandla blöta massor och avfall. Efter avvattning kan massorna läggas på deponin, användas till sluttäckning eller genomgå ytterligare behandling genom t.ex. siktning.
Så här bygger vi vår deponi.
När en ny deponicell anläggs är det viktigt att säkerställa flera olika faktorer för att deponin ska vara säker och minimera eventuell miljöpåverkan.
En deponi ska ha en bottentätning och en geologisk barriär för att förhindra att lakvatten tränger ner i marken och förorenar grundvattnet. På vår deponianläggning samlas allt lakvatten ihop via i ett rörsystem och vattnet leds till en lakvattendamm och därifrån går vattnet vidare till avloppsreningsverket som finns på Sobacken.
När deponin är full ska den täckas med ett lager av jord eller annat material för att minska lukt, förhindra spridning av avfall och minska mängden regnvatten som tränger igenom avfallet.
Det sker en regelbunden övervakning och underhåll av deponin för att säkerställa att den fungerar som den ska och för att upptäcka eventuella problem i tid.
%20Deponi%20illustration.jpg)
Karakterisering av avfall.
Avfall som körs till en avfallsanläggning för deponering ska vara karakteriserat. Kriterierna för och förfarandet kring mottagning av avfall vid anläggningar för deponering av avfall föreskrivs i Naturvårdsverkets föreskrifter om deponering, se Naturvårdsverkets hemsida. Det är avfallsproducentens skyldighet att karakterisera avfallet. Som avfallsproducent räknas var och en som bedriver verksamhet som ger upphov till avfall eller var och en som genom förbehandling, blandning eller andra förfaranden ändrar avfallets art eller sammansättning.
Vad en karakterisering ska innehålla är olika beroende på vilken typ av avfall det rör sig om. Vi tar emot icke farligt avfall och asbest för deponering på avfallsanläggningen Sobacken. För att avfallet ska tas emot måste en kontroll som visar om materialet kan materialutnyttjas eller återvinnas vara gjord. Endast avfall som inte kan materialutnyttjas eller återvinnas får deponeras.
Om din verksamhet fortlöpande producerar samma typ av avfall kan en och samma karakterisering löpande gälla allt avfall från din verksamhet. En gång per år kontrolleras då om avfallet fortfarande stämmer överens med det som står i karakteriseringen. För avfall till deponi använd vårt formulär Grundläggande karakterisering. Fyll i formuläret för godkännande, när det sedan är godkänt kommer det i retur för underskrift. När detta är klart kan avfallet köras in. Vid eventuella frågor maila till gk@borasem.se
Asbest till deponi.
Fyll i formuläret för godkännande, när det sedan är godkänt kommer det i retur för underskrift. När detta är klart kan avfallet köras in. Kontakta materialcontroller på gk@borasem.se eller 0729-76 60 23 vid frågor.
.jpg)