Biogas i Borås

Det matavfall som du lägger i den svarta påsen omvandlas tillsammans med biologiskt avfall från företag till biogas på Sobacken. Slutprodukten blir en ren förnybar biogas som kan användas som fordonsbränsle.

Biogas är metangas

Det uppstår genom att metangasbakterier bryter ned biologiskt avfall i en syrefri miljö.

Så här omvandlar vi matavfall till biogas

Själva hjärtat i biogasanläggningen är rötkammaren. I rötkammaren finns olika grupper av bakterier som lever av det slam som pumpas in. Slammet är en blandning av det matavfall du lagt i den svarta påsen och biologiskt avfall från företag.

Bakterierna är specialiserade på olika steg i nedbrytningen. Metangasbakterierna, som utsöndrar biogas, är sista länken i kedjan. Biogasen från Sobacken trycks i gasledningar till uppgraderingsanläggningen på Sobacken. I uppgraderingsanläggningarna renas gasen från koldioxid. Gasen innehåller då mer än 97 procent metan och kan användas som fordonsbränsle. Gasen går i ledningar till tankstationer där bussar och sopbilar kan tanka. Personbilar kan tankas på tankstationen vid Åhaga och Hulta. Idag görs 80 % av hämtningen av hushållsavfall i Borås centralort med biogasdrivna sopbilar.

Visste du att...

2002 började vi köra vår första biogasdrivna sopbil. 2003 invigdes det första offentliga tankstället i Borås och 2009 invigdes ytterligare ett tankställe vid Åhaga. 2010 öppnade den tredje publika tankstationen i Borås på Hulta, bredvid Borås Bil. Många av våra fordon går på biogas, både lastbilar och personbilar.

Kontakta oss på Kundcenter

020-97 13 00

Mån–tors: 07:30–16:00 | Fre: 07:30-15:00 (lunchstängt 12:00-13:00)

Felanmälan för fjärrvärme, fjärrkyla, biogas, vatten och avlopp kan göras på telefon dygnet runt.