Sortera rätt.

Lär dig mer om hur du sorterar ditt avfall rätt. Sök på olika avfall nedan eller ladda ner vår app Sortera med mera, där finns sorteringsguide och möjlighet att få påminnelser inför tömning av ditt kärl.

Lätt att sortera rätt.

App app app!

Få påminnelser när det är dags för tömning av ditt kärl, lär dig sortera, hitta till närmaste återvinningsstation och öppettiderna till återvinningscentralen med vår nya app Sortera med mera.

Sorteringsinformation på olika språk.

Här finns infomationsblad om sortering på följande språk:
Informationsblad om sortering på engelska. Pdf, 1.1 MB.
Informationsblad om sortering på finska. Pdf, 1017.8 kB.
Informationsblad om sortering på arabiska. Pdf, 976.5 kB.
Informationsblad om sortering på farsi. Pdf, 10 MB.
Informationsblad om sortering somaliska. Pdf, 268.9 kB.

På Förpacknings- och tidningsinsamlingens (FTI) hemsida finns sorteringsinformation om förpackningar på 25 olika språk.

Tips för källsortering.

Komprimera mjukplasten.

All mjukplast ska du komprimera i en plastpåse, till exempel en brödpåse eller fruktpåse (du får alltså inga nya påsar för detta ändamål). Det underlättar återvinningen och du får mer plats i kärlet. Placera behållaren till exempel under diskbänken bredvid soppåsen och svarta påsen.

Platta till pappersförpackningar.

Vik ihop och platta till förpackningarna för att underlätta återvinningen och få mer plats i kärlet. Vill du vika t ex en mjölkkartong riktigt minimalt, kolla här.

Plast eller metall?

För att ta reda på om en förpackning är gjord av plast eller metall kan du skrynkla ihop den och sedan släppa greppet. Vecklar förpackningen ut sig är det plast. Stannar den ihopskrynklad är det metall. Ofta står det även på förpackningen hur den ska sorteras.

Olika sorters glas.

Kan man kasta allt glas i glasinsamlingen?
Nej, endast kontrollerat tillverkade förpackningar av glas som är fria från miljöfarliga ämnen – det vill säga flaskor och burkar avsedda för mat och dryck.

Dricksglas, fönsterglas, blomvaser och glasprydnader då?
Nej. Den här typen av glas kallas för ”härdat glas”. Vid tillverkning av dricksglas, fönsterrutor och glasföremål tillsätter man ofta tungmetaller tex kvicksilver och bly för att göra dem tåligare. Dessa material förstör återvinningen av glaset.

Porslin & keramik i glasinsamlingen?
Nej, porslin, keramik och glaskeramik är svåra att skilja ut vid rensningen och smälter inte vid glassmältning. Rester av porslin, keramik och grus orsakar stora problem vid tillverkning av förpackningsglas.

Glödlampor i glasinsamlingen?
Nej, även själva glaskupan i glödlampor & lågenergilampor innehåller tungmetaller som kvicksilver och bly.

Varför återvinna glas egentligen?
Vi i Sverige måste importera alla råvaror som glas tillverkas av (soda, dolomit, kalk och fältspat). Återvinner vi sedan glaset sparas transporter och vi hushåller med förbrukningen av naturresurserna.

Detta kan du lägga i glasinsamlingen:
Glasflaskor som innehållit t.ex. läsk, vin, öl, ketchup, matolja, dressingar.
Glasburkar som innehållit t.ex. sylt, soppor, marmelad, rödbetor, gurka, sill, oliver, gelé, snabbkaffe.

Detta kan du inte lägga i glasinsamlingen:
Dricksglas, glasvaser, tillbringare av glas, kaffebryggarkannor av glas, glasbehållaren till mixers, speglar, prydnadssaker, lampskärmar i glas, krossat fönsterglas, glödlampor, glastillbringare, glasskålar, lergods, sten, porslin, keramik, lysrör.