SorTex effektiviserar hanteringen av textilavfall i Norden.
Det officiella startskottet har gått för SorTex, ett innovativt dansk-svenskt samarbete som syftar till att effektivisera hanteringen av textilavfall i Norden. Projektet, som leds av Herning kommune i Danmark i samarbete med Wargön Innovation i Sverige, har nu lanserats under en mycket lyckad kick-off i Göteborg.
SorTex är ett ambitiöst treårigt initiativ finansierat av Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak. Projektet adresserar den växande utmaningen med textilavfall i Europa och strävar efter att stärka den cirkulära ekonomin inom textilsektorn genom att öka insamlingen och utveckla försorteringen av kasserad textil för att på så sätt skapa möjligheter för återanvändning och återvinning av textilier.
-Många kommuner saknar idag en tydlig vision för hur deras textilinsamling ska utformas, och framför allt hur de ska kunna nyttiggöra den insamlade textilen på bästa sätt. Det finns för stunden inte en färdig infrastruktur som kan hantera detta. Därför är SorTex så viktigt – det ger oss möjlighet att tillsammans utveckla lösningar och undvika att varje kommun behöver uppfinna hjulet på nytt, förklarar Gabriella Engström, projektledare på Wargön Innovation.
Projektets huvudmål är att identifiera effektiva metoder för insamling av kasserad textil, att effektivisera och utveckla försorteringen av den insamlade textilen, samt hitta avsättning och affärsmodeller som förlänger textilens livslängd. Från 1 januari 2025 ska alla EU:s medlemsländer införa separat insamling av textil från privatpersoner, i enlighet med EU:s textilstrategi. Detta medför flera utmaningar, särskilt eftersom textilen primärt ska återbrukas snarare än återvinnas, vilket ställer höga krav på en insamlingsprocess som säkerställer textilens kvalitet och skyddar den mot exempelvis fukt och mögel.
Projektet är ett omfattande partnerskap mellan svenska och danska aktörer, där Wargön Innovation är projektkoordinator i Sverige medan Herning kommune i Danmark är ansvarig projektledare med Birgitte Hee Olesen, utvecklingsledare på Herning kommune i spetsen.
-Inom ramen för SorTex har vi en unik möjlighet att gemensamt testa och utvärdera olika tekniker för insamling likväl som försortering av kasserad textil och utveckling av tekniska lösningar och affärsmodeller för användning av utsorterad textil, berättar Birgitte Hee Olesen och fortsätter. I samarbete med experter från både offentlig och privat sektor i Sverige och Danmark, vill vi utveckla skalbara lösningar som verkligen gör skillnad.
I Sverige, likt många andra medlemsländer i EU, har ansvaret för insamlingen hamnat hos kommunerna.
-Efter årsskiftet kommer vi ansvara för separat insamling av textil. För att det ska ha verklig betydelse måste vi se bortom insamlingen och integrera sortering samt företag som vill använda den utsorterade textilen i sina verksamheter. Det är ett viktigt uppdrag kommunerna har fått som möjliggör att det skapas en cirkulär textilhantering i Sverige likväl som i Europa och vi ser fram emot att samarbeta med andra kring hur det bäst kan lösas, säger Ulrika Edh Spranger enhetschef för återvinning på Trollhättan Energi som är en av projektets parter.
Kick-offen i Göteborg blev den officiella inledningen på arbetet inom SorTex där projektparter från både Sverige och Danmark samlades. Helhetsperspektivet på textilhanteringen är en viktig del av SorTex och gör projektet unikt. Intresset att delta i projektet har därför varit omfattande och det märks att behovet av att gemensamt arbeta med frågor som rör insamling, försortering, avsättning, samt affärsmodeller är stort. Projektet förväntas leverera konkreta resultat i form av ökad insamlingsgrad av kasserad textil men också förbättrad försorteringskapacitet samt nya, hållbara affärsmodeller inom textilsektorn.
-För att skapa ett cirkulärt system räcker det inte att kommunerna samlar in textil; den måste också tas om hand och föras vidare. Behovet av sorterings- och värderingsanläggningar som kan bedöma hur den insamlade textilen bäst ska användas är därför centralt och det är genom att implementera sådana lösningar som vi kan låsa upp den fulla potentialen i den kasserade textilen och maximera dess värde i en cirkulär ekonomi, avslutar Gabriella Engström.
SorTex finansieras av Europeiska Regionala Utvecklingsfonden och Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak och genom sin satsning Textile Movement är även Västra Götalandsregionen en medfinansiär.
Projektet genomförs i samarbete med 13 kommuner och organisationer i Sverige och Danmark där Herning Kommune är projektägare och Wargön Innovation är projektkoordinator i Sverige.
Borås Energi och Miljö AB, Bæredygtig Herning, Cyclothe, Erhvervsrådet Herning & Ikast-Brande, Göteborgs Stad, NewRetex A/S, VIA University College, Svenljunga Kommun, Sysav, Trollhättan Energi AB, Vänersborgs Kommun.