Det är dags för en ny generation miljöhjältar

Drömstaden - ett kul kunskapsprojekt.

Drömstaden är ett pedagogiskt upplägg samt en kreativ tävling där klassen kan vinna en drömdag (4 juni 2020) med massor av spännande överraskningar.

Projektet syftar till att utveckla elevernas kunskaper kring:
• Kretslopp, energi och återvinning
• Stadens system
• Konsumtion
• Transporter och resor

Här hittar ni en presentation av projektet.

Vi söker 5:or -
läsåret 2019/2020

Anmäl klassen till Sveriges största kunskapsprojekt inom hållbarhet  för femteklassare och låt er drömstad växa fram under året!
Anmäl här

Hur går det till?

Ni får ett utbildningsmaterial som är kopplat till temat ifrån Navet. Materialet består av olika utmaningar som ger olika poäng. Ni väljer själva vilken eller vilka utmaningar ni vill göra. Sara Bagge och Erik Vikstrand är ansvariga pedagoger på Navet och kommer att fungera som ett bollplank och stöd under projektet. Varje uppdrag skickas in efter slutfört uppdrag.

Vi som står bakom projektet.

Projektet har initierats av Borås Energi och Miljö och Navet Science Center. Vår gemensamma utgångspunkt är att lyfta miljö- och
demokratifrågor på ett kreativt och inspirerande sätt samtidigt som man uppfyller målen i läroplanen.


Vad är det man ska göra ?

Drömstaden startar måndag  den 9 september med en kick-off klockan. För deltagande pedagoger arrangerar Navet ett informationsmöte måndagen den 26 augusti kl 15.00-16.30.

Kretslopp, energi och återvinning står sedan i centrum när alla klasser får åka på ett individuellt besök till Ramshulan och lära sig mer om nedbrytning och förbränning. När vi är klara för dagen får ni med er en experimentlåda med uppdrag.

I nov-dec fokuserar vi på staden system. Visst är det häftigt att vi inte behöver frysa, att vi får rent vatten i kranen och att vi slipper vada omkring i sopor... Det finns en mängd funktioner som gör att vår vardag fungerar, men hur fungerar de?

Nytt år, nya möjligheter, men hur är det med konsumtion? Vad betyder ordet konsumtion och vad är det som är hållbart? Ni får besöka BT och lära er mer om källkritik och vad som blir nyheter.

Under mars och april undersöker ni transporter, hur ser transporterna ut idag och hur skulle de kunna se ut i framtiden?
Till varje tema finns det ett antal uppdrag, välj vilken/vilka ni vill göra och samla poäng. När ni har utfört ett uppdrag ska ni rapportera in det till dromstaden@navet.com.


För mer information vänligen kontakta:
Erik Vikstrand, erik.vikstrand@navet.com, alt.
Sara Bagge, sara.bagge@navet.com.


Final 2018/2019 - Drömstaden

Den 17 maj firades alla miljöhjältar på finalen på NAVET och David Lindgren var på plats för att kora vinnaren som blev Bredaredskolan klass 5.


Final 2017/2018 - Drömstaden

Den 17 maj firades alla miljöhjältar på finalen på NAVET och Mimi Werner, Jeckie och Jessie var på plats för att kora vinnaren som blev Sjömarkenskolan 5A.


Final 2016/2017 - Drömstaden

Den 18 maj firades alla miljöhjältar på finalen på stadsteatern och David Lindgren var på plats för att kora vinnaren som blev Sjöboskolan årskurs 5.